vissza az előző oldalra
Bestwedding
Menu
15 szabály, amit a vőlegénynek illik betartani
2018. 01. 06.

Ha egy férfi nősülni készül, vőlegény lesz belőle. Ez logikus és egyszerű. Ennek ellenére a helyzet a legtöbb férfi számára új, szokatlan, és bizony az is előfordul, hogy kimondatlanul is, de idegenkednek tőle. Egyáltalán nem biztos, hogy ami az első pillanatban egyértelműnek tűnik, az rögtön magától értetődő is. Ezért illik minden vőlegénynek figyelnie az íratlan szabályokra.

15 szabály, amit a vőlegénynek illik betartani

Ha egy férfi nősülni készül, vőlegény lesz belőle. Ez logikus és egyszerű. Ennek ellenére a helyzet a legtöbb férfi számára új, szokatlan, és bizony az is előfordul, hogy kimondatlanul is, de idegenkednek tőle. Egyáltalán nem biztos, hogy ami az első pillanatban egyértelműnek tűnik, az rögtön magától értetődő is. Ezért illik minden vőlegénynek figyelnie az íratlan szabályokra.

 

Másnap reggel

Az esküvő utáni reggelen a férjnek illik meglepnie újdonsült feleségét valami szép ajándékkal. Ez a hagyomány a régmúlt időkből maradt fenn. Korábban a menyasszony jólétét szolgálta biztosítani, ezért a legtöbb esetben csodálatos ékszereket adtak ajándékba. Mára ez varázslatos meglepetésként és kedves szokásként maradt fenn a köztudatban. Az ékszer még mindig közkedvelt ajándék erre a célra, azonban kitalálhatunk valami egészen más meglepetést is. A lényeg, hogy ne feledkezzenek meg kedvesükről, és erről a régi és szép hagyományról.

Előző este

Az esküvő előtti este a vőlegénynek illik tartózkodnia az alkoholos italok fogyasztásától. Ez az oka annak, hogy a legénybúcsút egyenesen tilos az esküvő előtti napon tartani. Biztosan senki nem szeretné másnaposan, fejfájással végigkínlódni élete legszebb napját. Ez persze nem jelenti azt, hogy a vőlegénynek az esküvő előestéjén már nyolc órakor ágyban kell lennie, de idejét és energiáját úgy kell beosztania, hogy másnap pontosan és fitten állhasson az oltár elé.

Előző éjjel

Az esküvő előtti éjszakát némely menyasszony szeretné egyedül tölteni. Ez talán butaság? Nem mindenki gondolja így. Ha a menyasszony valamilyen okból kifolyólag így szeretné, tiszteletben kell tartani a kívánságát. A régi időkben magától értetődő volt ez a szokás, ami abból eredt, hogy az első közös éjszakát az esküvő után töltötték együtt a fiatalok. Ma szimbolikus jelentése van ennek a hagyománynak: a nő „tisztán” és „ártatlanul” lép a házasságba. A legtöbb menyasszonynak azonban praktikus oka van arra vonatkozóan, hogy miért is szeretné egyedül tölteni az esküvőt megelőző éjszakát. Így ugyanis nyugodtabban tudnak felkészülni a nagy napra. A másik ok, a vőlegények kedvesüket másnap teljes menyasszonyi szépségében láthatják, nem pedig karikás szemekkel és sápadtan az idegességtől, ami nem igazán romantikus.

Úton a templomba

Úton a templom felé ne a vőlegény vezesse az autót. Ugyanez vonatkozik az anyakönyvi hivatalba, a fotóshoz és az ünnepre vezető útra is. Még akkor se, ha a férfi akkor érzi a legnagyobb biztonságban magát, ha ő ülhet a volán mögött. Az illem azt kívánja, hogy ne a vőlegény legyen a saját sofőrje, hanem valaki más vigye az eseményre. A leendő férj helye egész nap a menyasszonya mellett van. Az esküvői autóban ez bizony a hátsó ülést jelenti. Ennek szintén praktikus okai vannak: jobb, ha az ifjú pár a nagy napon nem a közlekedésre figyel, hanem sokkal fontosabb dologra összpontosít, méghozzá az esküvőre. Aki nem tudja féken tartani a vezetés iránti vágyát, az jobb, ha nem egy napra bérli ki az autót, hanem rögtön egy egész hétvégére. Így marad elég ideje arra, hogy az ünnep után saját maga is kipróbálhassa az álomautót.

 

Az első pillantás

 

Amikor először meglátja a menyasszonyt, élvezze ki minden pillanatát, a meglepetés erejét, és az önben szétáradó örömöt. Ez az a pillanat, ami csak egyszer jön el az életben. A menyasszony hónapokig erre a fellépésre készül. Fáradságos munkával kiválasztja a megfelelő ruhát, és a hozzá illő kiegészítőket. Próbákra jár, különböző sminkeket és frizurákat készíttet, mindent azért, hogy a pillanat tökéletes lehessen. Mutassa meg kedvesének, hogy sikerült, hadd lássa, hogy csodálatosan szépnek és varázslatosnak találja. Mutassa meg neki, hogy mennyire büszke arra, hogy feleségül veheti!

A boldogító igen

Nézzen mélyen a felesége szemébe, fogja meg a kezét és húzza közel magához. Ez megerősíti az összetartozást és intenzívebbé teszi a pillanatot. Mondja ki tisztán és érthetően az „igent”. Ez az a szó, ami számít, hiszen kimondásával a polgári esküvőn azonnal házastársakká válnak a szerelmesek.

A szertartás után

A szertartás után az újdonsült férj mindig a felesége közelében tartózkodik. A hagyomány szerint a nő bal oldalán hagyja el a templomot, majd a templom előtt együtt fogadják a gratulációkat. Ugyanez érvényes a polgári esküvőre is. A férj kötelessége maga mellé hívni saját szülei mellett az anyósát és apósát is, hiszen nekik is illik fogadni a boldog esemény utáni jókívánságokat.

A ceremónia után

Az ünnepség után végre együtt lehet az ifjú pár. Szabadon választott, hogy ezt az időt hogyan töltik el. Az a szokás, hogy a menyasszonyt ölben kell bevinni a közös otthon ajtaján. Ez a hagyomány szerint megakadályozza a menyasszonyt kísértő gonosz szellemeket abban, hogy vele együtt bejuthassanak a házba. Bár ma már senki nem hisz benne, mégis szép szokás: szimbolikusan azt jelenti, hogy a férfi a feleségét a tenyerén hordozza, gondoskodik róla és mindent megtesz a boldogságáért. Így is van rendjén!

Az ünnepi vacsora előtt

A főétkezés előtt a vőlegénynek illik beszédet mondani! Álljon fel, villával ütögesse meg egy pohár oldalát és kérjen szót. A szépen terített, ünnepi asztaloknál tökéletes az időzítés ahhoz, hogy pár szót szóljanak a vendégekhez. Mindenki jelen van, az előétel lecsillapította az éhségérzetet, és feszült figyelemmel várja az újdonsült férj szavait. A beszédben illik megköszönni a jelenlévők részvételét és persze a nászajándékokat is. Aki szeretné, az megoszthat kedvesével is néhány szívhez szóló gondolatot. A beszédet azért ne nyújtsa a végtelenségig, hiszen még a vőlegény sem tudja korlátlan ideig lekötni a vendégek figyelmét. Ezen kívül nagyon valószínű, hogy az após, vagy a tanú, esetleg egy jó barát szintén szeretne egy rövid beszéd erejéig szót kérni. Ha nem étkeznek terített asztaloknál, akkor a vőlegény beszédének legideálisabb időpontja a büféasztal megnyitása előtt lehet. Ekkor a legkönnyebb mindenkit egy helyre terelni, elegánsan közvetíteni az előre eltervezett gondolatokat, és egyben megnyitni az éhes vendégek számára a büfét.

A legénybúcsún

A legénybúcsú az önfeledt öröm és laza ünneplés estéje, ennek ellenére nem illik padlóra kerülni a végére. Egy könnyed sztriptíz báros szórakozás ellen bizonyára senkinek nincs kifogása, sőt egy ledér hölgy által a vőlegénynek lejtett szólótánc is belefér. Nézni és bulizni nem bűn. Soha ne essenek azonban annyira túlzásba, hogy a kedvesüknek kelljen önöket egy sarokról összeszednie, mert nem tudnak egyedül hazamenni.

A vacsora után

A vacsora után jöhet a menyasszonytánc. Az ifjú pár természetesen felkészülten várja az eseményt. A nyitókeringőn a táncparkett egyedül az övék. Ez az esküvő elmaradhatatlan része és fénypontja, ilyenkor minden szempár az újdonsült házaspárra szegeződik. Azoknak a férfiaknak, akik nem tartják magukat a táncparkett ördögének, mindenképpen javasolt a nagy nap előtti tánckurzus elvégzése. Ezekből létezik egy hónapig tartó, de hétvégi gyorstalpaló kurzus is. Az önök döntésén és időbeosztásán múlik, melyiket választják.

Pihentető szünet

Tartsanak egy kis szünetet, amikor kedvesükkel együtt kívülről szemlélik az ünnepi forgatagot. Figyeljék meg a vendégeket, a helyszínt, a hangulatot. Jót tesz egy lélegzetvételnyi szünet a buliban, még akkor is, ha csak pár percig tart, hiszen ez alatt a rövid idő alatt tudatosodik, hogy ez közös életük egyik legfontosabb napja.

A fotósnál

Készüljön fel az eseményre, mert gyakorlatlanok számára a kamera előtti pózolás igazi kihívás lehet. Az első pillanatokban valószínűleg kellemetlen érzés uralkodik majd el önön, ennek ellenére nem szabad feladni. Időbe telik megszokni a dolgot. Ezek a pillanatok talán a legfontosabbak. Minél hosszabb ideig flörtölnek a kamerával, annál jobb lesz a végeredmény. A jó fotós lépésről lépésre vezeti be ebbe a szokatlan szituációba, így észre sem veszik, hogy már a fotózás kellős közepén tartanak. Lazuljanak el, és élvezzék!

Az ünnep alatt

Az ünnep alatt szükség van valakire, aki mindenre odafigyel. A vőlegény feladata találni egy olyan segítőt, aki ezt a feladatot ellátja. A legkézenfekvőbb megkérni egy olyan közeli barátot, akinek tehetsége van a szervezéshez, és elég megbízható ahhoz, hogy egy ilyen horderejű feladatot ellásson. Minden fontos telefonszám nála van, tisztában van az ünnep lebonyolításának menetével, válaszol a vendégek kérdéseire, és koordinálja a kiszolgáló személyzetet. Így a menyasszony és a vőlegény nyugodtan és gondtalanul élvezheti ezt a fontos napot.

Az esküvő napján

Az esküvő napján a vőlegény igazi úriember. Különösen a menyasszonnyal szemben. Kinyitja neki az ajtót, segít az uszályt kordában tartani, kihúzza kedvese számra a széket, zsebkendőt ad neki, ha szüksége van rá, bókol, és ami a legfontosabb, egész nap mellette áll. Igen, még akkor is, ha éppen eltörik a mécses, vagy a feszültségtől hisztizni támad kedve - merthogy erre is fel kell készülni!

A cikk megjelent a Magyar Esküvő 2011/1-s számban.

 

Bestwedding